Maling udendørs – alt det, du skal vide

En bygnings facade er det første, du ser, inden du træder indenfor. Derfor er værdien af en flot udvendig facade ikke til at tage fejl af. Den er tårnhøj.

Når du beskæftiger dig med maling udendørs, er der dog flere ting, du skal have in mente. Fra start til slut. Ellers kan det – for at sige det mildt – gå grueligt galt. Og så er drømmeprojektet om en ny, flot facade først blevet uoverskueligt.

Uanset om du selv vil kaste dig over et udendørs malerprojekt eller hente hjælp fra professionelle, har vi her på siden samlet den vigtigste viden om dét at male facader. Lad os komme i gang.

Hvornår kan man male udendørs?

Inden vi begynder med hvordan, må vi hellere berøre hvornår. Sidstnævnte er nemlig afgørende for førstnævnte, og derfor skal timingen altid være god, når dit facadeprojekt skydes i gang. Så: Hvornår kan man male udendørs?

Heldigvis er der mange måneder, der giver gode forhold til udvendige malerprojekter. Men hvis vi absolut skal vælge en favorit, må det være september, hvor særligt træmaterialer har haft tid til at tørre og komme sig over den varme sommer. Udvendige malerprojekter kan også igangsættes i løbet af sommerferien – bare du undgår at male i direkte sollys.

Hos Crillesen & Sørensen laver vi som udgangspunkt udvendigt malerarbejde mellem 1. maj og 31. oktober. Det gør vi, fordi temperaturen gerne skal ligge mellem 10 og 25 grader, når vi maler udendørs. Dog er gode arbejdsforhold betinget af vejrudsigten, da både skybrud, hedebølge og stormvejr kan gøre livet svært for de flotte resultater.

Så hold øje med vejrudsigten!

Vigtige huskeregler til dig, der vil selv

Du kan sagtens kaste dig over malerarbejdet selv – det skal vi som professionelle malere ikke forhindre dig i. Dog vil vi gerne hjælpe dig på vej, så du undgår at lave de klassiske begynderfejl, når du igangsætter dine første udvendige malerprojekter.

Som udgangspunkt er der tre afgørende fokusområder, som du skal inddrage i din malerproces for at få det flotteste og mest holdbare resultat:

  • Klargøring og rengøring
  • Korrekt teknik og påføring
  • Den gode timing

Klargøring og rengøring af facade

Malerarbejde er ikke for de utålmodige. Lad os bare starte dér. Men vi forstår udmærket godt, hvorfor det kan være fristende at springe de første par kedelige trin over. For nøj… Hvor har man bare lyst til at hive den spritnye malerpensel ud af indpakningen og begynde det sjove arbejde. Men vi må desværre skuffe dig. Hvis du skipper de første og enormt vigtige trin for at tilfredsstille din utålmodige side, kan du havne i en situation, hvor din nymalede overflade bliver grim på rekordtid.

Den professionelle vej: Når vi skal male en udvendig overflade, starter vi altid processen med at klargøre og rengøre. Vi medbringer et professionelt højtryksanlæg, så vi kan få rengjort overfladen for snavs, før vi begynder malerarbejdet. Andre gange kan en algebehandling også være nødvendig, da den løsner op for smuds og alger samt hæmmer algernes rødder.

Gør det selv-vejen: Hvis du er på en gør det selv-rejse, skal du have fat i en facade- og tagrens, der effektivt kan fjerne belægningerne på overfladen. Har du at gøre med helt nyt træ, skal du desuden benytte en trægrunder, der kan trænge ind i træet og derefter beskytte det.

Rene, klargjorte flader er helt essentielle, hvis du ønsker et flot slutresultat. For hvis du skipper klargøringen og rengøringen, kan det medføre, at malingen skaller hurtigt af igen. Og dét er irriterende.

Korrekt teknik og påføring

En korrekt teknik og påføring er mindst lige så vigtig (og kompliceret) som klargøring og rengøring. Men langt sjovere for de fleste.

Shop malergrej: Først og fremmest skal du shoppe det rette malergrej. Skal du eksempelvis male en stor facade, er en bred malerrulle perfekt til opgaven. Skal du omvendt male smalle facader, skal du have fat i en mindre malerpensel. Ofte skal begge størrelser benyttes.

Hold fast! Når du påfører malingen, er det vigtigt, at du holder godt fast i penslen eller rullen. Sørg også for, at du står i en behagelig position, der sikrer, at du ikke mister balancen og dermed ødelægger dit flotte arbejde.

Less is more: Som de kloge hoveder siger. Og vi er enige. Du får nemlig et meget bedre resultat, hvis du maler flere tynde lag frem for få tykke lag. For hvis du putter alt for meget maling på facaden på én gang, kan malingen løbe fra dig – og i værste fald skalle af i store flager senere hen.

For god vedligeholdelse kan du male facaden igen efter to eller tre år.

Den gode timing

Denne her fortjener lige at blive nævnt igen. For god timing og de rette vejrforhold er – som nævnt – helt afgørende for, at du får et flot resultat, når du maler udendørs. Men dette fokusområde er liiiidt sværere at kontrollere  end de foregående. Derfor tyr vi til tommelfingerreglerne.

Ikke for varmt. Ikke for koldt: Som tommelfingerregel skal temperaturen cirka ligge mellem 10 og 25 grader, når du maler udendørs. Hvis temperaturen bevæger sig under 10 grader, bliver det vanskeligt for malingen at tørre. Og det gælder også den anden vej. Hvis temperaturen derimod nærmer sig en hedebølge, tørrer malingen alt for hurtigt.

Storm? Nej tak: Undgå også at male udendørs, hvis vejrmeteorologerne varsler storm eller kraftig blæst. I disse vejrforhold kan alt fra støv og grus til blade og grene nemlig finde vej til og hænge sig fast på malingen.

Kan man male dagen efter, det har regnet? Det er heller ikke en god idé. Der skal helst gå cirka tre dage, før du maler facaden, når det har regnet. En tør facade er nemlig altafgørende for et godt resultat.

Det er ikke nemt at finde de rette vejrforhold at male i. Det ved vi. Det vigtigste er, at du bruger din sunde fornuft og mærker efter – så skal det nok blive godt.

Vi er specialister i udendørs malerarbejde


Som ovenstående afsnit belyser, er der mange ting, der skal tages højde for, når du har at gøre med maling udendørs. Det kræver både grundig planlægning, det rette udstyr, den rette teknik og gode vejrforhold.

Hvis du finder det uoverskueligt at få det hele til at hænge sammen, står vi hos Crillesen & Sørensen klar til at hjælpe dig med dit udendørs malerprojekt. Vi har mange års erfaring med udvendigt malerarbejde for både virksomheder og private, og så er vi perfektionister med stort P. Du er derfor sikret et slutresultat, der sidder lige i skabet. Det lover vi.

Vi tilbyder alt fra facaderenovering og -behandling til maling af facader, gavle, døre og vinduer. Kontakt os her og få hjælp.

Du kan også følge med på vores LinkedIn-profil, hvor vi løbende deler ud af vores viden og arbejde.

Ja, det er ganske uforpligtende