Renovering af lejlighed – nej tak til lappeløsninger

Ingen lappeløsninger, tak. Sådan har vi det hos Crillesen & Sørensen, når vi står over for en omfattende renovering af en lejlighed eller flere lejligheder på én gang. Dog er den barske realitet, at vi flere gange har haft kunder med vægge, lofter og lignende, der bærer præg af lappeløsninger. Og de er hverken holdbare eller pæne.

Derfor giver vi dig her indblik i, hvordan vi drejer skarpt uden om lappeløsninger for at levere de bedste resultater til vores kunder. Tips og tricks, som du med fordel kan bruge, hvis du selv står over for projektet ‘renovering af lejlighed’.

Spartel, filt og mal!

Som professionelle malere har vi blandt andet meget erfaring med at male og istandsætte nybyggerier. Kravene her er, at lejlighederne skal stå snorlige og leve op til, ja, dét at være et nyt byggeri. Hvordan sikrer vi så det? Det gør vi ved at følge princippet om ‘Spartel, filt og mal!’. Et princip, som du også kan følge, hvis du skal i gang med et større renoveringsprojekt.

Mange tror, at en omgang maling kan klare det meste, hvis man gerne vil have et ensartet, flot resultat. Men det er forkert. Faktisk kan det ofte bedst betale sig at renovere i bund. Det vil sige at rense væggen helt ned og bygge den op igen med spartel, opsætning af filt og derefter maling. En korrekt klargjort overflade giver nemlig det flotteste slutresultat, og det er derfor den del, vi fokuserer på her.

Spartling af væg

Korrekt udført spartelarbejde er fundamentet for en flot væg – om end det er sprøjtespartling, hvor man bruger en maskine til at sprøjte spartlen ud hurtigt og effektivt, eller fuldspartling, hvor man med en spartel tilfører spartelmasse på hele overfladen.

Det er ofte vægge, der buler eller er ujævne, der skal spartles. Spartlingen danner nemlig et jævnt underlag for maling, filt eller tapet, så slutresultatet sidder lige i skabet. Det gælder især, når der er tale om renoveringer af gamle huse og lejligheder – både indendørs og udendørs.

Her er fem afgørende trin, som vi altid har fokus på, når vi spartler – og som du også bør have in mente i dit gør det selv-projekt:

  1. Klargøring: Først skal du sikre dig, at væggen er fri for både huller og snavs.
  2. Slibning: Derefter skal væggen slibes med en slibeklods eller et slibeværktøj, så overfladen bliver helt glat.
  3. Vurdering: Mængden af spartelmasse, der skal anvendes, afhænger af, hvor ujævn væggen er. Derfor skal du lave en vurdering. Er væggen eksempelvis meget ujævn, skal du i gang med en fuldspartling.
  4. Spartling: Nu kan arbejdet påbegyndes. Tag en bred spartel og fordel spartelmassen over hele væggen. Spartelmassen, du påfører, skal være helt glat og uden huller.
  5. Slibning: Når spartelmassen er tør, skal du slibe væggen igen. Her kan du eventuelt bruge en slibemaskine til større områder og en slibeklods til mindre områder.

Hvorfor bruger man filt på vægge?

Nå. Er spartling egentlig ikke nok? Kan jeg ikke bare begynde malerarbejdet nu? Det er bestemt ikke sikkert.

Når en væg skal renoveres og blive så flot som muligt, er der en række forskellige tiltag, der kan være brugbare. En god rækkefølge er at spartle først og derefter sætte sætte filt op. Resultatet? Væggen bliver fuldstændig jævn og dermed klar til at blive malet.

Med andre ord: Hvis du er en detaljefreak, er filt din bedste ven, fordi den resulterer i en flot finish. Hos Crillesen & Sørensen benytter vi glasfilt, der består af fine glasfibertråde. Fordelen ved glasfilt er, at det er en diskret form for filt, der næsten bliver skjult helt af malingen.

Som prikket over i’et bliver vægge med filt mere modtagelige over for malingen, og filten giver tilmed beskyttelse mod revnedannelser. I sidste ende giver opsætningen af filt altså et pænere og mere holdbart resultat – what’s not to like?

Her er en række gode råd, hvis du selv kaster dig ud i et glasfiltprojekt:

  1. Klargøring: Start med at fjerne tapet og andet materiale, når du skal opsætte filten. Sørg også for at rense med grundrens, hvis der er maling på væggen.
  2. Måling: Mål din væg og find frem til, hvor meget filt du skal skære og bruge til opsætningen. Skær hellere for meget end for lidt, så du har mere filt at arbejde med.
  3. Påføring af vævklæber: Nu skal du påføre vævklæberen, der sørger for at sætte filten fast på væggen. Sørg for at dække hele overfladen med vævklæberen.
  4. Placering af glasfilten: Du er nu klar til at placere glasfilten. Husk at presse den godt mod væggen – eventuelt med en spartel eller et andet redskab, der kan hjælpe filten godt på vej til at sætte sig fast.

To afgørende ting for et flot resultat

Spartel, filt og mal. Det lyder simpelt, men det er det bestemt ikke, hvilket forhenværende afsnit vidner om. En huskeregel, som vi hos Crillesen & Sørensen altid følger, er, at der er to ting, der er afgørende for en flot finish: Bund og spartelhjørner. Bare rolig. Vi uddyber.

  • Væggens bund skal være så glat og fejlfri som muligt. Jo mere fejlfri en overflade du ønsker, jo bedre er det, at du sætter filt på som vægbeklædning. Filten resulterer nemlig i en mere ensartet overflade, og så fjerner den eventuelle fejl.
  • Spartelhjørner er et must, hvis du ønsker skarpe og lige hjørner frem for buede kanter.

Det er også derfor, vi ofte er skeptiske, når vi hører udtrykket ‘Spartel og mal’ og ikke ‘Spartel, filt og mal’. For det er de små detaljer, der gør, at slutresultatet af renoveringsprojektet er helt perfekt – og her kan tiltag som filt og spartelhjørner gøre underværker.

Vi hjælper gerne med dit renoveringsprojekt

Skal du eller din virksomhed i gang med et større renoveringsprojekt? Så hjælper vi gerne hos Crillesen & Sørensen, hvor du er sikret et flot slutresultat. Vi arbejder nemlig ud fra et princip om, at vi selv skal have lyst til at bo i det, vi afleverer – både når vi istandsætter boliger og totalrenoverer dem. For vi er perfektionister med stort P.

Kontakt os og få hjælp her. Du kan også følge med på vores LinkedIn-profil, hvor vi løbende deler ud af vores viden og arbejde.

Ja, det er ganske uforpligtende