Opsætning af filt

Få hjælp og gode råd til opsætning af filt

Hvis du ønsker en fuldstændig jævn væg, der fremstår så god som ny, er opsætning af filt et must i dit renoveringsprojekt. Et flot slutresultat kræver dog et omfattende arbejde, herunder et korrekt udført forarbejde, hvor den konkrete væg bliver slebet og spartlet korrekt.

 

Nedenfor får du en række gode råd til, hvordan du selv kan give dig i kast med opsætningen af filt. Uden den rette teknik og en god sjat tålmodighed kan det dog være svært at nå i mål med projektet. Derfor hjælper vi gerne, hvis du har brug for hjælp til opsætning af filt og gerne vil være sikker på, at slutresultatet bliver helt skarpt.

 

Hos Crillesen & Sørensen har vi mange års erfaring med malerarbejde, herunder opsætning af filt, der kræver præcision og korrekt viden. Du kan hente professionel hjælp og kontakte os her eller få et tilbud på din opgave via nedenstående formular.

Få et tilbud på din opgave

Udfyld nedenstående formular for at få et uforpligtende tilbud på din opgave

Få et gratis tilbud - Landingpages inline

Derfor skal du bruge filt

Hvis du går op i detaljer, og hvis du ikke har lyst til at se på et slutresultat, der ikke er 100 procent i orden, er opsætning af filt en uundværlig del af dit renoveringsprojekt.

Filten sørger nemlig for en pæn og jævn overflade på såvel vægge som lofter. Som prikken over i’et resulterer filten desuden i, at overfladen bliver mere modtagelig over for maling – samtidig med at den giver beskyttelse mod revnedannelser. Filt medfører altså både et flot og holdbart slutresultat, og derfor anbefaler vi altid, at man tænker denne del ind i sit renoveringsprojekt.

Glem ikke forarbejdet

Hvis du ønsker at sætte filt op selv, må du aldrig forsømme forarbejdet. Det er lige så vigtigt – hvis ikke vigtigere – end selve dét at sætte filten op.

I forbindelse med forarbejdet skal du have styr på både spartling, slibning og grunding.

Spartling

Spartling danner et jævnt og robust grundlag for den filt, der skal sættes ovenpå spartelarbejdet. Derfor er det vigtigt for processen, at du spartler grundigt og korrekt.

Konkret skal du spartle på en væg, der er fri for tapetrester, huller og snavs. Derudover skal væggen være slebet, så overfladen er så glat som muligt og dermed sikrer en flot finish. Du kan læse mere om spartelarbejde her.

Slibning

Når spartelmassen er tør, skal du i gang med at slibe væggen igen. Her kan du med fordel bruge en slibemaskine, så processen går hurtigere – men husk at bruge beskyttelsesudstyr, så du ikke udsætter dig selv og dine lunger for tonsvis af snavs.

Grunding

Inden du sætter filt op, bør du også sørge for at grunde overfladen. Pas på med ikke at bruge for meget grunding – her er ‘less is more’-konceptet nøglen til et godt resultat.

Sådan opsætter du filt

Når forarbejdet er klaret og udført korrekt, er du nu klar til at opsætte filten. Til dette projekt skal du bruge følgende materialer:

  • En hobbykniv
  • En stor rulle eller pensel
  • Vævklæber eller -lim
  • Eventuelt en spartel

Når du har materialerne klar, kan du gå i gang med at sætte filten op. I den forbindelse er der – overordnet set – tre trin, du skal igennem:

  1. Måling: Mål din væg og find frem til, hvor meget filt du skal skære og bruge til opsætningen. Skær hellere for meget end for lidt, så du har mere filt at arbejde med, hvis det bliver nødvendigt.

  2. Påføring af vævklæber eller -lim: Nu skal du påføre vævklæberen eller -limen, der sørger for at sætte filten fast på væggen. Den skal påføres direkte på væggen med en stor rulle eller pensel. Sørg for at dække hele overfladen med vævklæberen eller -limen og gerne med et godt lag.

  3. Placering af filten: Du er nu klar til at placere filten. Husk at presse den godt mod væggen – eventuelt med en spartel eller et andet redskab, der kan hjælpe filten godt på vej til at sætte sig fast. Start altid i et hjørne – oppefra og ned – og brug spartlen til at trykke fra midten og ud til siderne, så limen kan blive skubbet ud. Når anden bane skal sættes op, skal du lave et overlap på cirka to til tre centimeter. Dette overlap skæres til, når anden bane er på plads.

Opsætning af filt i hjørner

Hjørner kan være vanskelige at arbejde med, når det kommer til opsætning af filt. Dog er der et smart trick, du kan gøre brug af, så du kan få så flotte hjørner som muligt.

Konkret skal du sørge for, at du altid arbejder med 10-20 centimeter ekstra filt, end hvad der normalt skal være på overfladen.

Når du har sat filten på overfladen, og de 10-20 centimeter ekstra filt går ud over hjørnet, kan du slibe det overskydende filt væk, når det er tørt. Du skal altså slibe filten væk i stedet for at skære den væk. På den måde sikrer du nemlig, at hjørnet står knivskarpt, når du er færdig.

Opsætning af filt ved vinduer

Når du skal opsætte filt ved vinduer, gælder samme princip som ved hjørnerne. Det vil sige, at du også her skal arbejde med 10-20 centimeter ekstra filt, der skal gå ud over hjørnerne. Når filten er tør, kan du slibe den overskydende filt af og få et flot slutresultat.

Opsætning af filt på loft

Opsætning af filt på loftet skal ofte foregå på samme måde, som når du sætter filt op på væggen. Dog er der flere ting, du skal tænke ind i processen.

For det første skal du sørge for, at din arbejdsposition er god. Det vil sige, at du skal have en ordentlig stige og eventuelt en makker at samarbejde med, så du ikke bliver udmattet for hurtigt. Det er nemlig sværere at arbejde med lofter, end det er at arbejde med vægge, når det kommer til opsætning af filt.

Derudover skal du huske altid at starte ved hjørnerne og arbejde ud fra et princip om, at der skal være cirka en til tre centimeter ekstra filt, der går ned over væggene. På den måde har du filt at give af, og så kan du skære siderne til, når du er færdig.

Glasfilt eller glasvæv?

Når du skal i gang med projekt-pæn-overflade, kan du både benytte dig af glasfilt og glasvæv. Det materiale, du skal vælge, afhænger dog af, hvilket projekt du kaster dig ud i, og ikke mindst hvilket formål materialet skal have.

Glasfilt består af fine glasfibertråde og er et meget populært valg, hvis man ønsker en glat og jævn overflade. Glasfilt er nemlig en diskret form for filt, der næsten bliver skjult helt af malingen. Det fine materiale resulterer altså i en meget jævn overflade – men… Det kræver naturligvis, at du har sat det korrekt op, og at væggen ikke har store huller og ujævnheder, inden glasfilten bliver sat op.

Glasvæv, der er lavet af strenge af fiberglas, er derimod til vægge, der er præget af flere ujævnheder end normalt. Årsagen hertil er, at glasvæv er mere robust end glasfilt, og derfor giver det bedre beskyttelse mod eventuelle ujævnheder og revner. Glasvæv er altså et godt valg, hvis du har en væg, der er præget af mange ujævnheder, og som har brug for noget, der kan holde til mere end glasfilt.

Vægge er forskellige

På din renoveringsrejse skal du altid huske på, at alle vægge er forskellige. Det kan vi – som professionelle malere med mange års erfaring – i hvert fald skrive under på.

Har du eksempelvis at gøre med en væg, der har en høj sugeevne, skal du sandsynligvis bruge mere og/eller bedre vævklæber, før filten sætter sig fast. Derudover er skråvægge generelt sværere at arbejde med end lige vægge, og derfor kan du risikere, at du også her skal opgradere såvel mængden som kvaliteten af vævklæberen eller -limen.

Alt afhænger altså af den væg eller det loft, som du skal renovere. Det kan derfor være en god idé at rådføre sig med en professionel for at sikre, at arbejdet bliver udført korrekt. For der findes næsten ikke noget værre end at bruge alverdens energi på et stykke arbejde, der i sidste ende ikke lever op til forventningerne.

Hent hjælp til opsætning af filt

Er opsætning af filt et projekt, du ikke selv kan overskue? Så hjælper vi gerne hos Crillesen & Sørensen. Vi har mange års erfaring med spartling, opsætning af filt og maling, og vi har altid fokus på at levere et arbejde af høj kvalitet. Intet mindre.

Vores sans for detaljer og evne til at levere et godt stykke arbejde til tiden har resulteret i, at vi har vundet prisen som Årets Håndværker i 2020 og 2021. Det er vi meget stolte af. Vi er nemlig blevet bekræftet i, at hårdt arbejde betaler sig – især med henblik på de mange gode anmeldelser, som vores kunder har givet os på blandt andet Anmeld Håndværker.

VINDER AF ’ÅRETS HÅNDVÆRKER’ I 2020 OG 2021

Hvis du ønsker hjælp til opsætning af filt, kan du kontakte os her. Du kan også læse mere om vores virksomhed og lære os bedre at kende her.

Opsætning af filt - FAQ

Hvordan foregår opsætning af filt?

Inden man sætter filt op, er det vigtigt at gøre sit forarbejde godt, og derfor er det en god idé med både spartling, slibning og grunding, inden man påbegynder opsætning af filt. Herefter opsætter du filt således: Mål op, klip dit filt til, påfør med vævklæber eller lim, og placer filt.

Hvad koster opsætning af filt?

Det varierer i pris med opsætning af filt, alt efter om du benytter glasfilt eller glasvæv. Opsætning af filt (og spartling og maling) koster hos Crillesen og Sørensen fra 240 kr. ex. moms.

Hvorfor sætte filt op før maling?

Du benytter filt før maling for at give et flot finish og detaljer til din væg eller dit loft. Det giver en jævn væg, der fremstår væsentligt mere ny og ren. Derudover er din væg eller dit loft mere modtagelig overfor maling, hvis der er opsat filt.

Kan man selv opsætte filt på væg eller loft?

Man kan godt selv sætte filt op på din væg eller dit loft, men vi anbefaler, at man kontakter professionelle malere, som sikrer at grundarbejdet gøres ordentligt. Hvis du selv begiver dig ud i det, kan det være en fordel at lave en god research på processer og produkter forud for arbejdet.