Istandsættelse ved fraflytning – få hjælp her

Ind- og fraflytninger går aldrig af mode. Det kan vi i den grad skrive under på som malere og gulvarbejdere, da vi konstant beskæftiger os med netop istandsættelse ved fraflytning og klargøring af flyttelejligheder.

Dog kan det være svært at finde rundt i, hvad der egentlig skal laves, når en lejlighed skal gøres indflytningsklar, og når sporene fra den forhenværende lejer skal slettes. Skal der udføres en omfattende renovering? Eller er et par penselstrøg nok? Og hvad med gulvet? Vi sætter dig ind i alt det, du skal vide her – og vi står klar til at hjælpe med istandsættelsen, uanset om du er lejer eller udlejer.

Hvad siger lejeloven om istandsættelse ved fraflytning?

Med henblik på lejeloven er det nødvendigt at skelne mellem lejekontrakter, der er indgået før 1. juli 2015 og efter 1. juli 2015.

Er lejekontrakten indgået før 1. juli 2015, kan udlejer kræve, at den konkrete lejlighed skal igennem en såkaldt nyistandsættelse. Det betyder, at vægge, gulve og alt derimellem skal have en dybdegående omgang, hvis det kræves. Er lejekontrakten omvendt indgået efter 1. juli 2015, kan udlejeren kun kræve, at lejligheden får en normalistandsættelse. En sådan istandsættelse refererer til, at lejligheden ikke behøver at blive nyistandsat – den kan blot afleveres, som den så ud, da man som lejer overtog den. Her er slitage, der betragtes som normalt, accepteret – og lejemålet skal altså ikke være i bedre stand, end da lejer flyttede ind. Her er det en fordel, hvis du som lejer har bevismateriale klar i form af billeder, så du kan dokumentere, at eventuel slitage var der før, du flyttede ind.

Hvad der konkret skal gøres, og hvem der hæfter for hvad, før den næste lejer flytter ind, afhænger naturligvis også af andre faktorer – herunder den konkrete vedligeholdelsesordning. Som lejer skal du derfor altid undersøge, hvad der gælder for lige netop dig.

Uanset lejelovens komplicerede regler er det imidlertid vigtigt, at både udlejer og lejer tager ansvar for, at den næste beboer kan flytte ind i en lejlighed, der lever op til kravene.

Hvordan gør man en lejlighed indflytningsklar?

Hvis en lejlighed skal forvandles til et sted, der ikke bærer præg af forhenværende lejere, er det ofte ikke nok med lidt maling her og der. Nedenfor kan du få indblik i, hvad der er mest relevant, når en flyttelejlighed skal istandsættes.

Spartel, filt og mal

Spartel, filt og mal er en tilgang, som vi ofte benytter os af hos Crillesen & Sørensen. Årsagen er egentlig ret simpel: Tilgangen giver altid et slutresultat, hvor udtrykket bliver så godt som nyt.

Det er naturligvis ikke sikkert, at din flyttelejlighed (eller flyttelejligheder, hvis du er et boligselskab) skal have den helt store omgang, men hvis det er tilfældet, er der flere ting, der skal i fokus. I hvert fald hvis vi står med ansvaret.

Det allervigtigste er, at bunden er i orden. Hvad betyder det? Det betyder, at såvel vægge som lofter skal have en bund, der danner et godt grundlag for, at der efterfølgende kan sættes filt op og males. Bundarbejdet starter med en korrekt spartling, der udbedrer buler og andre ujævnheder. Hvis spartelarbejdet ikke er gjort korrekt fra start, bliver slutresultatet ikke knivskarpt.

Spartelarbejdet kan med fordel suppleres med opsætning af filt. Det er ofte en misforstået betragtning, at spartelarbejdet altid kan stå alene, når det handler om at skabe et jævnt grundlag for malerarbejdet. For det er bestemt ikke sikkert. Opsætningen af filt bidrager nemlig til, at væggen bliver fuldstændig jævn og dermed så god som ny.

Slutteligt skal der naturligvis males vægge, lofter, paneler, lister, karme og lignende – alt afhængigt af hvad der er behov for.

Vi har i indlægget her samlet nogle gode råd, hvis du selv skal kaste dig over et spartel, filt og mal-renoveringsprojekt.

Gulvarbejde

Gulv lyver ikke – og kan bestemt ikke skjule noget. Slid og længerevarende beboelse afsløres nemlig med det samme på gulvet, og derfor skal der ofte udføres gulvarbejde ved istandsættelse af flyttelejligheder.

Om gulvet i den konkrete flyttelejlighed skal have en gulvafslibning, afhænger af, hvor slidt det er. Hvis gulvet eksempelvis er i fin stand, er der ingen grund til at udføre et større gulvarbejde. Her kan en let gulvafslibning, der blot sliber gulvets overflade uden at slibe igennem lakken, være nok. Har gulvet derimod haft et hårdt liv, er det nok på tide med en grov afslibning, inden den nye lejer skal overtage. En grov afslibning giver nemlig gulvet et helt nyt liv, fordi den tager det øverste lag af samt fjerner alle mærker fra møbler og lignende.

Efter gulvafslibningen skal gulvet typisk efterbehandles med en ludbehandling, en oliebehandling eller en lakbehandling alt afhængigt af kravene og det ønskede look.

Rengøring

I nogle lejlighedskomplekser er der også strenge krav til rengøring, inden den nye beboer skal overtage. Er du lejer, skal du derfor være opmærksom på, at du sandsynligvis skal aflevere din lejlighed helt ren. Det kan også være, at du som privat udlejer eller boligselskab står med tjansen.

Ikke desto mindre kan det være rart, at ét firma klarer det hele – og derfor skal vi selvfølgelig nok hjælpe dig/jer i mål med en rengøringsløsning også, hvis vi bliver hyret til at istandsætte en flyttelejlighed.

Maling af flyttelejlighed – skal det gøres professionelt?

Om end du er lejer eller udlejer, kan du sandsynligvis nikke genkendende til, at uoverensstemmelser og uenigheder kan være én stor hovedpine.

Et eksempel er, at lejere ofte kan blive fristet til at klare malingen af flyttelejligheden selv for at spare penge. Dog har man som udlejer ofte krav på, at det skal gøres professionelt. For at undgå dyre efterregninger og uenigheder er den sikre løsning derfor at få professionelle malere til at udføre arbejdet. På den måde opstår der heller ikke utilfredshed hos den næste lejer.

Hos Crillesen & Sørensen maler vi cirka 200 flyttelejligheder årligt for blandt andet KAB og private udlejere. Vi står derfor klar til at hjælpe alt fra lejere til boligforeninger og andels- og ejerforeninger med malingen og istandsættelsen af flyttelejligheder. Du kan kontakte os her.

Hvor omfattende skal en istandsættelse være?

Ved istandsættelse ved fraflytning er det vigtigt at lave en korrekt vurdering af, hvad der er nødvendigt at istandsætte, og hvad der ikke er nødvendigt at istandsætte – naturligvis altid med afsæt i lejeloven og eventuelle flytterapporter.

Eksempelvis er det hverken nødvendigt eller holdbart at lave en grov afslibning af gulvet hver gang, der skal fra- og indflyttes. Især ikke hvis tidsintervallerne mellem flytningerne er korte. Jo mere der slibes af, jo mere gulv bliver der mistet, og derfor er det vigtigt altid at lave en fornuftig vurdering af, om der skal laves en gulvafslibning.

Det samme gælder malerarbejdet. Hvis der for blot et halvt år siden er blevet lavet en omfattende spartel, filt og mal-renovering, er der ingen grund til, at der udføres én til inden for så kort tid. Her kan nogle lag maling sandsynligvis gøre arbejdet.

Hvor omfattende en istandsættelse skal være, afhænger altså af, hvor synlige brugsspor der er i den konkrete lejlighed.

Hvor lang tid tager det at male en flyttelejlighed?

Det afhænger af størrelsen på den konkrete lejlighed. Det kan derfor tage mellem to og ti dage, alt efter hvilken type lejlighed der er tale om, og hvor omfattende en istandsættelse der skal gennemføres.

Vi vil selv bo i det, vi afleverer

Så simpelt er det. Hos Crillesen & Sørensen er vi perfektionister, og det er derfor umuligt for os at aflevere en uperfekt lejlighed, hvis vi skal kunne sove godt om natten. Derfor arbejder vi altid ud fra et princip om, at vi selv skal have lyst til at bo i det, vi afleverer, når vi istandsætter boliger.

Hvis vi hjælper boligselskaber med istandsættelse ved fraflytning, får vi typisk en flytterapport, der giver os oversigt over opgaverne. Dem sørger vi naturligvis for at udføre – og mere til. Det betyder, at selvom det ikke er vores opgave at rengøre stikkontakter efter endt arbejde, gør vi det alligevel. Når vi arbejder, tænker vi nemlig altid på den nye lejers oplevelse – dét er det vigtigste for os.

Få hjælp til istandsættelse ved fraflytning

Hvis du har brug for professionel hjælp til istandsættelse og maling af flyttelejligheder, står vi altid til rådighed hos Crillesen & Sørensen. Det gælder både, hvis du er et boligselskab, en privat udlejer, en lejer eller lignende. Du kan kontakte os her eller lære os bedre at kende her.